Conform tradiţiei, Institutul Cultural Român organizează anual la Bucureşti, Chişinău și în alte comunităţi româneşti din statele vecine, manifestări culturale prilejuite de Ziua Limbii Române, la care participă personalități ale vieţii culturale şi artistice româneşti.

Anul acesta, seria de evenimente va începe cu un concert extraordinar susținut de interpretul Nicolae Furdui-Iancu, acompaniat de taraful „Crai Nou” din Alba Iulia, pe 29 august, de la ora 20.30, la Casa de Cultură din Uzdin (Voivodina, Serbia). Partener al ICR în organizarea evenimentului este Comunitatea Românilor din Serbia.

Vineri, 30 august, ora 19.00, va avea loc un concert extraordinar susținut de formația de muzică folk Pasărea Colibri la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chișinău. Revenind după mulţi ani la Chişinău, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici şi Teo Boar vor încânta cu această ocazie publicul de dincolo de Prut cu melodii foarte cunoscute, precum Andrii Popa, Eşarfă în dar, Vara la ţară, Miruna, Vinovaţii fără vină etc.

În comunităţile de români din Sudul Basarabiei, Regiunea Odesa (Ucraina), sunt programate  pe 30 august 2013, în localitatea Pocrovca Nouă, raionul Ismail şi pe 31 august 2013, în localitatea Barta, raionul Reni, două concerte ale lui Tudor Ungureanu și grupul Ștefan Vodă din Căpriana (Republica Moldova). Programul va fi completat cu alte două reprezentaţii ale Ansamblului „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu (Utkonosovka, raionul Ismail), unicul ansamblu-promotor al valorilor autohtone ale culturii tradiţionale româneşti din Basarabia Istorică. Partener al ICR în organizarea evenimentului este Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia“.

Seria de evenimente dedicată Zilei Limbii Române se va încheia pe 8 septembrie 2013, când este programat un concert al maestrului Tudor Gheorghe la Cernăuţi, 2013, în sala Teatrului  Olga Kobyljanska. Partenerii ICR în organizarea evenimentului sunt Centrul Bucovinean Independent de Cercetări Actuale şi Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi.

Intrarea la toate manifestările culturale menţionate mai sus este liberă.

preluare www.icr.ro

Leave a Reply