MunteanuDomnule deputat Valeriu Munteanu, ce așteptări aveți de la alegerile parlamentare din Republica Moldova, care vor avea loc pe 30 noiembrie? Cu ce mesaj merge PL în campanie și ce pași preconizați să faceți după alegeri, în vederea participarii la guvernare?

„Uniți în familia NATO și UE” este sloganul Partidului Liberal în această campanie electorală. Astfel, PL este unicul partid din fostul arc guvernamental care consideră că Republica Moldova va putea adera la UE, doar după aderarea la NATO – unicul scut militar care ne poate apăra de o eventuală agresiune din partea Federației Ruse. Vom încerca să aducem cât mai multe voturi pentru PL, astfel încât să putem participa la o coaliție de guvernare proeuropeană, care ar susține desigur și dezideratul PL,  de abolire a neutralității și integrarea în blocul nord atlantic.

Sondajele de opinie din Republica Moldova arată șanse reale pentru accederea în parlament a fortelor proruse – PSRM și Patria, care ar putea face o coaliție cu PCRM. Există posibilitatea desfășurării unui asemenea scenariu, de creare a unei guvernări pro-ruse la Chișinău?

Din păcate cei care desenează scenarii atât de optimiste pentru stânga retrogradă, nu iau în calcul faptul că de această dată, pentru prima dată în ultimii 16 ani, segmentul politic de dreapta este relativ liniștit și clar. Având în vedere necesitatea creării unei guvernări proeuropene de după alegeri, este mai mult decât clar că pe centru dreapta vor accede în Parlament PL, PLDM și PD. În ceea ce privește stânga politică, alegătorul se află în situația în care trebuie să aleagă (până acum nu a ales, ci doar a votat PCRM) între PCRM, PSRM, Partidul Patria, Blocul pentru Uniunea Vamală, Ravnopravie, Renașterea, dar și alte formațiuni mai mici. Procentul voturilor pentru eșichierul de stânga se păstrează relativ neschimbat. Există posibilitatea ruperii unor segmente din masa voturilor PCRM. Alegătorul de stânga are prea multe opțiuni, votul se poate împrăștia prea mult, astfel încât să intre în parlament doar PCRM, iar ceilalți pretendeți la voturile de stânga pot rămâne în afara pragului electoral.

Cum se poate explica acest mers al lucrurilor, plecând de la realitatea că forțele europene au avut tot sprijinul Occidentului din 2009 până în prezent?

Aveți perfectă dreptate, există o reticență mare a cetățenilor noștri la mesajele partidelor pro-europene, pentru că principalii actori din actualul arc guvernamental au reușit cu prisosință să  compromită stindardul european, prin acțiuni de corupție, dar și prin acțiuni cvasi legale, a se vedea în acest sens cazurile Băncii de Economii și al Aeroportului Internațional Chișinău, ajunse pe mâna rușilor.

Reușiți să faceți față competiției în campanie, având în vedere influența mare a mass-media de limbă rusă și susținerea financiară considerabilă a candidaților pro-ruși?

Este foarte complicat să faci campanie în situația în care unele partide cheltuiesc zilnic milioane de dolari, aduși cu sacul de la Moscova. La fel de misterios este faptul că organele noastre de drept acceptă aceste lucruri. Nu înțeleg nici motivul pentru care cei de la guvernare nu curmă aceste practici. Probabil cineva încă are de plătit anumite polițe la Moscova.

Se poate vorbi despre implicarea structurilor ecleziastice în campania electorală?

Această problemă este practic epuizată, Moscova prin agenții săi în rasă face agitație electorală pentru partidele pro-moscovite, dar efectul este practic invers, oamenii nu acceptă implicarea preotului și icoanei în campanie.

Există riscul destabilizării situației sau posibile provocări din partea Rusiei în ajunul alegerilor parlamentare?

În ajun nu, poate după alegeri. Moscova așteaptă răbdătoare rezultatele … Se poate vorbi de anumite scenarii pe linie administrativă sau la Nistru, acolo unde noi nu controlăm situația.

Care este atitudinea autonomiei găgăuze și a minorității rusofone din Rep. Moldova?

Ei cu jocurile lor, nu li s-a rupt încă cordonul ombilical cu Moscova, iar conducătorii acestei autonomii rămân înregimentați în sistemul rusesc de informații. Vor vota din păcate pentru vectorul estic, vectorul care reprezintă cel mai bine uniunea dintre votcă și cumâs.

Unii experți afirmă că ceea ce Putin a făcut prin război în Ucraina, va reuși in Moldova prin alegerile din 30 noiembrie…

După alegerile categorice din Ucraina, câștigate în proporție de 70% de forțe clar proeuropene, Republica Moldova s-a securizat puternic împotriva agresiunilor ruse, de tot genul, dar pericolul este în continuare mare, în situația în care avem zona transnistreană ca focar de instabilitate. Mai avem partide și politicieni care nu servesc statul nostru ci Federația Rusă, fiind gata, pentru o anumită soldă, să participe la scenarii împotriva republicii, scenarii plămădite în laboratoarele FSB.

Cum se resimte în Republica Moldova conflictul dintre Ucraina și Rusia?

Din păcate, liderii decidenți din Republica Moldova nu au avut curajul să securizeze spațiul nostru audiovizual de propaganda rusească, așa cum au făcut-o tardiv ucrainenii. Cetățenii RM sunt obligați să vadă conflictul din Ucraina, prin ochii posturilor rusești de TV, unde se face propagandă curată.

Interviu realizat de Tatiana Bernevec

Leave a Reply