ViorikaInterviu cu Viorika Kohtareva

Organizația neguvernamentală „Uniunea comunităților ruse din Transnistria” est cea mai mare organizație a compatrioților ruși din Transnistria, care reunește 8 comuntăți ruse din orașele și raioanele Transnistriei și are peste 30 000 de membri. Viorika Kohtareva este președintele Uniunii începând cu anul 2012. Are 37 de ani, studii superioare și provine dintr-o familie multietnică – tata este ucrainean, iar mama este moldoveancă.

Petiția privind unirea cu Rusia a fost semnată de 37 % dintre cetățeni. Deci nu este vorba de majoritate. Ce legalitate are o astfel de solicitare?

Acțiunea civică pentru strângerea semnăturilor pentru petiția adresată președintelui Rusiei nu a avut un scop politic. Este doar o scrisoare colectivă. În două săptămâni, adresarea către Vladimir  Putin a fost semnată de peste 18 500 de oameni, care au fost de acord cu inițiativa noastră și care au dorit personal să o semneze. Este mult sau puțin? Dacă ne referim la toată populația Transnistriei, din care fac parte și copiii care nu au atins vârsta majoratului, bătrânii și cei care se află peste hotare, atunci acest număr de semnături reprezintă aproximativ 40%.

Dar ar fi mai corect să ne referim la partea activă a populației. De exemplu, la precedentele alegeri prezidențiale din Transnistria au participat 248 386 de cetățeni, iar la acțiunea noastră s-au alăturat peste 74% din acest număr de votanți.

Referitor la legalitatea inițiativei, vreau să subliniez că vorbim despre o acțiune civică. Scopul principal al acestei petiții este dorința transnistrenilor de a reaminti rezultatele referendumuui din anul 2006.

De ce autoritățile moldovene au confiscat o parte din semnături? Eu nu știu și nu înțeleg. Autoritățile moldovene spun că vor verifica legitimitatea lor și corespunderea cu legislația Moldovei. Dar la noi în Transnistria este în vigoare propria bază legislative, iar noi am organizat această acțiune civică în conformitate cu legile noastre.

Colectarea semnăturilor la petiția Uniunii comunităților ruse către Putin este o acțiune mai mult simbolică, decât juridică, pentru că am vrut să reamintim voința poporului din Transnistria, exprimată la referendumul din 2006.

Noi timp de 23 de ani de facto suntem un stat realizat, iar de jure suntem o republică nerecunoscută. În toți acești ani așteptăm și sperăm la recunoaștere.

În cadrul summit-urilor referitoare la Transnistria, Federația Rusă s-a obligat sa retragă armata de pe teritoriul transnistrean. De ce nu a făcut-o până acum? Este legitimă prezența acesteia?

Forțele pacificatoare ruse au fost în toți acești ani principala garanție a păcii pe teritoriul Transnistriei. Poporul transnistrean să opune categoric retragerii armatei ruse. Având în vedere că în Transnistria locuiesc 200 000 de cetățeni ai Federației Ruse și sute de compatrioți ruși, iar armata rusă păzește liniștea și pacea noastră, prezența ei este total legală.

Concret, ce își dorește Transnistria?

Transnistria vrea pace. Noi dorim ca nimeni să nu decidă în locul nostru cum trebuie să trăim și încotro să mergem. Noi vrem să locuim pe teritoriul nostru, să nu fim forțați să plecăm. Vrem ca țara noastră să obțină un statut, să întărim relațiile noastre cu Rusia. Bineînțeles că ne dorim și o dezvoltare a economiei, să avem locuri de muncă și venituri. Pentru copiii noștri este important să aibă posibilitatea să vorbească în limba maternă și să respecte cultura și istoria proprie.

Sunt legitime demersurile Chișinăului pentru aderarea la UE? Cum vedeți evoluția Transnistriei în condițiile în care este posibil ca RM să semneze tratatul de aderare la UE?

Dacă Republica Moldova dorește atât de mult să se asocieze cu Uniunea Europeană, este dreptul Moldovei. Atunci lăsați-ne pe noi în pace și încetați să decideți pentru Transnistria și să ne atrageți cu forța în UE. Președintele nostru a vorbit despre un „divorț civilizat” și este foarte corect. A venit timpul pentru ca fiecare să meargă pe căi separate, pentru că fiecare are dreptul să decidă. Când Moldova invocă dreptul său de a avea o opțiune, Chișinăul uită, nu știm de ce, că oamenii din Transnistria au același drept la propria opțiune.

Cum vor arăta relațiile noastre, după ce Moldova va adera la UE – timpul ne va arăta. Cred că pentru Transnistria, în special pentru economia țării noastre, consecințele vor fi foarte triste.

Care vor fi acțiunile organizației Dvs. și a susținătorilor, pe viitor, pentru a vă atinge scopul – alipirea la Rusia?

Organizația noastră nu are scopuri politice în activitatea sa. Principalele noastre priorități țin de păstrarea culturii, istoriei și tradițiilor rusești, să prevenim tendințele de falsificare a istoriei, să educăm patriotismul la generația tânără, să apărăm drepturile și interesele cetățenilor ruși și a compatrioților ruși din Transnistria. Recunoașterea noastră și ulterioara intrare în componența Rusiei este visul colectiv și scopul poporului din Transnistria.

Despre drepturile românilor/moldovenilor din Transnistria. Rusia susține că este obligată să respecte drepturile rușilor de pretutindeni. Cum vă explicați că cetățenilor vorbitori de limba română nu li se respecta drepturile elementare? Totusi, este o realitate deznaționalizarea acestora, rusificarea, presiunea asupra școlilor românești. Vorbitorii de limba română, deși reprezintă o treime din populația Transnistriei, nu are presă scrisă, învățământul este mereu supus presiunilor, iar tv și radio sunt mai mult decât insignifiante.

Transnistria este Republica Moldovenească Nistreană. Anume „moldovenească”, nu „românească”. La noi funcționează școli și licee moldovenești, sunt grupuri de studenți care învață în limba moldovenească la universitate. În școlile cu predare în limba rusă, copiii pot învăța la liberă alegere limba moldovenească sau cea ucraineană. Limba moldovenească este la nivel de egalitate cu cea rusă și ucraineană, pentru că este limbă oficială în Transnistria. Dar istoric s-a creat situația în care majoritaea cetățenilor Transnistriei vorbește în limba rusă, adică rusa este cel mai mult utilizată în viața de zi cu zi. Referitor la comunitatea de moldoveni, vreau să subliniez că noi avem un acord de colaborare cu aceasta. Președintele comunității moldovenilor din Transnistria este membru în multe comisii, participă la cele mai importante evenimente de stat. Există ziarul „Adevărul Nistrean”, iar la televizor sunt știri în limba moldovenească. La universitate avem catedra de limbă moldovenească. Nu există nicio încălcare a drepturilor populației moldovene din Transnistria. Repet – a comunității moldovenești, nu a celei românești. O treime din populația Transnistriei (aproximativ 33%) se consideră anume moldoveni.

Contextul internațional, în special în urma evenimentelor din Ucraina, este destul de tensionat. Cum vedeți Dvs. evoluția situației din zonă?

Nu sunt expert, dar nici diplomat și nici politician. Nu sunt în măsură să apreciez real situația politică și militară internațională. Dar fac parte din rândul oamenilor simpli care cu durere urmăresc evenimentele tragice din Ucraina. Ce poate fi mai grav, decât atunci când mor oameni?  Ucraina este țara noastră vecină, fiecare transnistrean are prieteni, rude sau cunoscuți în Ucraina. Acolo este și mormântul tatălui meu. Noi cu toții ne rugăm la Dumnezeu, pentru ca în Ucraina să se instaureze pacea, iar rațiunea să învingă.

Interviu realizat de Eva Corman 

Leave a Reply