Socialiștii și tancul

On decembrie - 4 - 2016 0 Comentarii

is3-29

Dacă unii concetăţeni nu ne-ar amuza cu scenete de comedie, viaţa ar fi neatrăgătoare. Cu câteva zile în urmă aflam că în centrul Moldovei, de teama ministrului Şalaru, un grup de deputaţi socialişti petrec noaptea pentru paza unui tanc IS-3. În timpul “privegherii de noapte”, un fel de operațiune specială, deputatul socialist Alexandr Nesterovschii, reușeşte să posteze chiar de la locul ispravei pe Facebook câteva imagini cu un comentariu pe cât de patetic, pe atât de amuzant. ”Poporul” este alertat, precum că din “informațiile parvenite (de, nu avem lipsă de patrioţi) în noaptea aceasta Șalaru vrea să doboare tancul din satul Cornești de pe postament. Deputații PSRM Oleg Sava, Ghenadie Mitriuc și alţi activiști sunt toată noaptea la datorie în Cornești, Ungheni (din modestie autorul pe sine se omite din lista „eroilor”). Fascismul modern – scrie în contiunare internautul – nu va trece! Vom apăra amintirea strămoșilor noștri și istoria noastră!”. Nici mai mult nici mai puţin!  Sună nobil și chiar și într-un fel sublim.

Un alt străjer din patrula nocturnă, legiuitor şi acesta, ne informează tot online: “ …suntem în Cornești în apropierea monumentului. Este un tanc IS-3 scos în 1982 din râul Prut și stabilit pe un postament. Salaru vrea să-l dea jos de pe piedestal, dar nu va reuși! Eu și colegii mei vom fi aici cât va fi necesar pentru ca monumentul istoric să rămână pe loc! Planurile ministrului  nu se vor realiza!”. Ooooffff, cu acest Şalaru! Cele expuse de protagoniştii din impresionanta familie a parlamentului moldovenesc sunt explicate printr-un simplu abuz de tulburel, consumat în preajma maşinii blindate. În părţile Ungheniului băutura este de o calitate rară… La un om de rând se creează impresia că această patrulă nocturnă legislativă nu are o altă grijă decât să asigure paza tancurilor ruseşti. Mai este şi altă explicaţie: cineva  totuși își bate joc de camerierii socialişti – aceasta nu e “operaţiune “Δ dar trage ceva de soiul “socialiștii și tancul”.

Lăsăm la o parte gluma şi ironia. referitor la  aceste superlative false expuse precum: “simbol istoric”, “memoria strămoşilor noştri” şi “istoria noastră”. Ţara nu duce lipsă de zăpăciţi. Un oarecare Boris Şapovalov ne minte când declară că acest  „tanc sovietic greu a fost scufundat în august 1944 de bombele germane în râul Prut”. Ceea ce a mai rămas din maşina blindată de pe dealul Corneştiului nu are nimic de-a face cu operaţiunea “Iaşi-Chişinău”. Monstrii de fier, ca şi cel cu pricina, sunt într-adevăr tancuri grele pentru spargerea defensivei inamicului. Dar unităţi similare nu au participat niciodată în lupte pe meleagurile noastre. Fac referinţă la sursele ruseşti, inclusiv ale Uzinei de tractoare din Celiabinsk unde a fost proiectat și fabricat acest IS-3, numit în cinstea “tătucului popoarelor” – Iosif Stalin. Cca. 1500 tancuri au fost produse în 1945-1946, ca apoi, de pe banda rulandă să iasă ceva mai puţin de 8000 unităţi modificate, inclusiv T-10. Acest tip de tancuri s-a aflat în dotarea diviziilor sovietice, inclusiv şi a celor de pe teritoriul fostei RSSM, au supraveţuit URSS-ului pentru ca în 1993 să fie retrase din dotarea  armatei Federaţiei Ruse. Adevărul e simplu, deorece “Iosif Stalin – 3” nu are nimic cu aşa numita “eliberare de sub ocupaţia româno-germană” cu care ne prostesc deputaţii insomnolenţi.

Cu IS-3 au fost dotate grupările de trupe sovietice din RDG, Cehoslovacia şi Ungaria şi este unul din puţinele piese grele de aşa tip care nu a fost utilizat în multiplele conflicte armate din perioada “războiului rece”. Urmează să mai găsim  răspuns la încă o întrebare: a fost IS-3 fost folosit acum şaizeci de ani în măcelul din capitala maghiară din noiembrie 1956? Nu cred că exagerează cei mai în vârstă care afirmă că în august 1968, militarii români erau alertaţi de posibilitatea ca tancuri rusești aparținând trupelor districtului militar Odessa să treacă prin România spre Cehoslovacia. Pe timpuri, IS-3 a fost pus la dispoziţia regimului nord coreean. Nu exclud, că în prezent acestea se află încă în dotarea armatei Phenianului.

Kremlinul a fost prezent cu mii de tancuri de producţie sovietică şi în războaiele dintre Israel şi ţările arabe. Însă nu în degeaba printre militari circula o vorbă, precum că „arabul şi tancul sunt noţiuni incompatibile”. Trupele israeliene au acaparat în „războiul de şase zile” din 1967 peste 820 de tancuri şi autopropulsate de artilerie, în 1973 (un adevărat coşmar pentru sirieni şi tatăl actualului preşedinte de la Bagdad) cca 1500, iar în 1982 – 400 tancuri sovietice. O bună parte din acestea erau „Iosif Stalin -3”. Blindatele capturate, IS-3, au fost utilizate de armata israeliană, au participat la paradele militare, iar un exemplar IS-3M îl veţi găsi în muzeul de blindate al  armatei israeliene “Beit ha Sharion. Oare nu aici este explicaţia că T-90 folosite de armata siriană au echipaj cu militari din FR?

În final, această ieşire nocturnă e expresia lipsei de maturitate politică, dacă doriţi, o încercare de a pare mai catolici ca Papa şi mai sovietici decât Stalin. Locul reprezentanţei a fost ales reuşit… Posibil că nu o făceau erori de aşa fel dacăt în preajmă se găsea cineva care ştie puţin din militărie şi istoria militară.

Andrei Covrig,   2016

Leave a Reply