Marţi, 12 aprilie, la Bucureşti, în incinta Băncii Naţionale a României s-a desfăşurat  cea de a XIX-a ediţie a Simpozionului anual de istorie şi civilizaţie bancară „Cristian Popişteanu“, având ca temă – „Banca Naţională a României în timpul Primului Război Mondial”.

La simpozion au participat personalităţi marcante din sfera economică şi politică, istorici, oameni de cultură etc. De asemenea, au fost prezenţi la evenimentul de la BNR, fostul ministru de externe din timpul lui Nicolae Ceauşescu, Ştefan Andrei, fostul ministrul de externe Adrian Cioroianu şi academicianul Emilian Popescu.

În discursul său, profesorul universitar Ioan Scurtu s-a referit la viaţa cotidiană a oraşului Iaşi către anul 1917. Dr. Nadia Manea şi dr. Brânduşa Costache au reliefat pe baza unui vast material de arhivă, costurile suportate de BNR pentru realizarea României Mari. Unele aspecte mai puţin cunoscute ale diplomaţiei româno-ruse (1914-1916) au fost aduse la cunoştinţa publicului de către cercetătorii Petre Otu şi Marian Ştefan. Tentativele de recuperare a Tezaurului BNR au fost scoase în evidenţă în comunicarea prezentată de Cristian Păunescu.

Cea de a doua parte a Simpozionului a fost dedicată lansării lucrării „Tezaurul Băncii Naţionale a României la Moscova” autori: Cristian Păunescu, Marian Ştefan, ediţia a II-a, revizuită şi completată. Prezentarea a fost realizată de redactorul şef al revistei „Magazin istoric” Dorin Matei.

Ulterior, conform tradiţiei, Fundaţia Culturală „Magazin istoric” a decernat premii anuale pentru cele mai importante contribuţii ale cercetării istorice în anul 2010, unui grup de cercetători din România şi Republica Moldova. Decernat de dl. Grigorescu Ştefănucă, premiul „Al. Boldur” i-a revenit cercetătoarei de la Chişinău, doctorului în ştiinţe istorice Mariana S. Ţăranu pentru ultima sa monografie – „Moldova de la Est de Prut în timpul primei ocupaţii sovietice (1940-1941)”.

 

A consemnat Sofia Căpăţină

 

Leave a Reply