Nikolai Sungurovskii

Nikolai Sungurovskii

Interviu cu Nikolai Sungurovskii, expert pe probleme de securitate, coordonator de proiecte de cercetare militară din cadrul Centrului de analize strategice „A. Razumkov” din Kiev

Domnule Sungurovskii, care este poziția noii guvernări de la Kiev față de problema transnistreană?

Poziția Kievului în privința reglementării diferendului transnistrean rămâne neschimbată – autoproclamata republică este parte componentă a Republicii Moldova.

Admiteți o repetare a scenariului din Crimeea în Transnistria, în viitorul apropiat? Care sunt următoarele ținte ale Rusiei?

Repetarea scenariului din Crimeea (în sensul alipirii Transnistriei la Rusia) este puțin probabilă, deoarece Rusia are alte planuri referitoare la Transnistria. Federația Rusă își dorește să mențină Republica  Moldova în sfera sa de influență, are grijă să nu admită apropierea Republicii Moldova de NATO și Uniunea Europeană, să controleze starea de instabilitate în această regiune. Alipirea Transnistriei la Rusia ar putea avea o logică doar în cazul ocupării regiunilor din sudul Ucrainei. Nu exclud că acesta ar fi un scop pe termen scurt al lui Vladimir Putin. Consider că, dacă Rusia nu va reuși să rezolve problema „federalizării” în Ucraina până la alegerile prezidențiale din 25 mai, din cauza posibilităților sale limitate, atenția Kremlinului va fi direcționată spre țările Asiei Centrale, pentru a destabiliza și slăbi aceste țări în urma retragerii armatelor din Afganistan, dar și pentru a crea disensiuni între elitele naționale în ajunul alegerilor de acolo cu scopul de a repeta scenariul ucrainean.

Bazele militare, structurile de forță și de securitate din Transnistria ar putea destabiliza situația din Ucraina și Moldova? La ce mecanisme ar putea apela acestea?

Bineînțeles. Aici putem vorbi despre o situație similară cu cea a Flotei Marine a Federației Ruse din Crimeea, care a prezentat un pericol subestimat pentru Ucraina. Mecanismele sunt: spionaj, campanii de propagandă și dezinformare în Transnistria și țările din regiune, provocarea instabilității în țările limitrofe Transnistriei, crearea unui pod de forțe (inclusiv pentru acapararea regiunilor de sud-est ale Ucrainei).

După evenimentele din Crimeea, ziarele din Odesa scriu despre o anumită tendință a locuitorilor din sudul Ucrainei de a forma „Novorossia”, constituită din regiunile Odesa, Nikolaev și Herson, cu o posibilă alipire a Transnistriei. Este posibil acest scenariu?

Locuitorii din aceste regiuni nu au nevoie de astfel de scenarii. Ei sunt provocați de politicienii marginali proruși de la nivel local și de către agenții speciali, trimiși de la Kremlin. Dacă organele de forță din Ucraina vor reuși să îi izoleze pe aceștia și să le reducă influența, valul „federalizării” va scade.

Sunt posibile noi provocări din partea Rusiei în timpul alegerilor prezidențiale din Ucraina?

Pe valul destabilizărilor care au loc, Rusia vrea să îi aducă Kievului un președinte, parlament și guvern „marionete”. Dacă nu va reuși, va insista asupra separării (dar nu alipirea la Rusia) a regiunilor din sud-est sau cel puțin a celor din sud. Nu este exclus că pentru atingerea acestui scop Rusia va folosi forțele armate.

Ce trebuie să facă actuala putere de la Kiev pentru a asigura securitatea în regiune?

Să restabilească guvernarea statului, în general, și a sectorului de securitate, în special. Puterea de la Kiev trebuie să dea dovadă de hotărâre și pregătire pentru apărarea independenței și integrității teritoriale. Totodată, ar trebui să recapete încrederea societății, să dea dovadă de realism și pragmatism în realizarea planurilor anunțate și să se asigure de ajutorul și susținerea din afară.

Interviu realizat de Redacția Intersecții

Leave a Reply