Cristina BRUMA

La complexul memorial ”Cimitirul Eroilor” din Chișinău, Grupul de Inițiativă al Proiectului ”Cimitirului Eroilor din Chișinău. Recviem sau Renaissance”, au organizat la 26 mai, o conferință de presă și un Parastas în onoarea militarilor căzuți în Primul și în al doilea Război Mondial. Mitropolitul Basarabiei, Î. P.S. Petru, împreună cu un sobor de preoți au ținut o slujbă de pomenire în cinstea celor înmormântați la Cimitirul Eroilor.

În cadrul conferinței Grupul de Inițiativă a făcut o trecere în revistă a situației în care se află la momentul actual Cimitirul Eroilor. Obiectivul major propus a fost reabilitarea cimitirului, care în perioada sovietică a fost șters de pe fața pământului. Ulterior terenul a fost comercializat și în consecință, cimitirul a ajuns în ipostaza în care este astăzi.

Zoia Jalbă, membru al Grupului de Inițiativă și ex-deputat, a menționat că pentru reabilitarea Cimitirului Eroilor din Chișinău sunt necesare următoarele acțiuni: anularea  deciziei de privatizare a terenului unde este amplasat cimitirul, atribuire de către Primăria Municipiului Chișinău a statutului de persoană juridicăpentru Cimitirului Eroilor, elaborarea unui proiect național privind renovarea cimitirului, cu participarea României, Rusiei, Franței, Austriei, Poloniei, și Slovaciei, țări ai căror reprezentanți sunt înmormântați în acest cimitir militar.

La apelul lansat de Grupul de Inițiativă pentru a contribui la reabilitarea Cimitirului Eroilor au răspuns doar Agenția Proprietății Publice, Ministerul Apărării al RM și  Ministerul Culturii.

Prezent la eveniment, Danicu Tanasă, atașatul Apărării de la ambasada României în  Republica Moldova, a menționat că autoritățile din România și R. Moldova vor coopera pentru dezvoltarea și reabilitarea a cestui cimitir, în care se află și mulți eroi români. Reprezentanți ale celorlalte Ambasade din țările ale căror militari sunt înmormântați în Cimitirul Eroilor nu au fost prezenți.

Se cunoaște că la ședința comună de la Iași a guvernelor R. Moldova și României, din martie curent, a fost semnat Acordul privind regimul juridic al mormintelor românești de război situate pe teritoriile ambelor state. Anterior,  R. Moldova a semnat acorduri de acest gen cu Germania (28 august 1996) și cu Ungaria (1999).

Cimitirul Eroilor a fost înființat la răscrucea secolelor XIX-XX, a fost amenajat în perioada interbelică și a cunoscut o atenție deosebită în timpul celui de al Doilea Război mondial, aici fiind înmormântați militari ce au căzut pe câmpul de luptă sau au murit în spitale din cauza rănilor și bolilor contactate.

Leave a Reply