Mariana S. Ţăranu în timpul lansării monografiei „Moldova de la Est de Prut în timpul primei ocupaţii sovietice (1940-1941)”

În ultimele zile ale anului 2010, la 21 decembrie, în incinta Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din Chişinău a avut loc lansarea volumului „Moldova de la Est de Prut în timpul primei ocupaţii sovietice (1940-1941)” de Mariana S. ŢĂRANU. Prima lucrare cunoscută publicului larg a cercetătoarei a fost „V. Lenin fără machiaj: teroarea intelectualităţii sovietice”, pe paginile căreea a realizat o tratare complexa a politicii de teroare promovate de statul bolşevic faţă de intelectualitate. După publicarea acestei lucrari, autoarea şi-a extins cercetarea asupra politicii criminale de teroare realizată de autorităţile sovietice ocupante pe teritoriile româneşti ale Moldovei de la Est de Prut în timpul primei ocupaţii sovietice.

Lansarea a fost moderată de cunoscutul publicist Vlad Pohilă care a dat o înaltă apreciere eforturilor depuse de autoare în cercetarea istoriei naţionale.

Conferenţiarul universitar Elena Şiscanu a prezentat lucrarea doamnei Mariana S. ŢĂRANU atrăgând atenţia asupra structurii cărţii, subliniind documentarea complexă a cercetării şi importanţa documentelor prezentate în Anexe precum şi Cronologia evenimentelor de tristă faimă  ce s-au petrecut pe teritoriile româneşti de la Est de Prut în timpul primei ocupaţii sovietice. În aceeaşi ordine de idei au vorbit şi Ludmila Tihonov conferenţiar universitar, decanul facultaţii “Istorie şi Relaţii Internaţionale” ULIM, istoricul Alexandru Moraru, conferenţiarul universitar Gheorghe Negru, doctorul în ştiinţe istorice Nina Negru, ziaristul Gheorghe Mârzenco, istoricul Veronica Conovali s.a.

În luarea sa de cuvânt autoarea Mariana S. ŢĂRANU a menţionat că deşi în anul 2010 s-au împlinit 70 de ani de la cedarea forţată  a teritoriilor româneşti de la Est de Prut  URSS-ului, însă nici până în prezent nu sunt cercetate toate aspectele tragediei care s-a abătut asupra băştinaşilor în acestă perioadă. Tocmai de aceea a considerat necesară apariţia unui astfel de studiu care s-ar referi la particularităţile regimului instituit la Est de Prut în timpul primei ocupaţii sovietice.

“Pe parcusul studiului m-am referit la: reliefarea politicii de teroare – ca modalitate sigură şi eficientă de comunizare a teritoriului românesc; la improvizarea tentativelor de legiferare a teritoriilor anexate, finalitatea cărora a fost crearea RSSM; la degradarea sistemului de învăţământ introdus cu forţa pe teritoriile ocupate; la reliefarea specificului mass-mediei republicane şi locale; la scoaterea în evidenţă a caracterului persecuţiilor religioase; precum şi la elucidarea cazurilor de rezistenţă antisovietică a populaţiei băştinaşe” a accentuat cercetătoarea.

Mariana S. ŢĂRANU a mulţumit Asociaţiunii Transilvane pentru literatura română şi cultura poporului român „Astra” pentru încrederea şi pentru sprijinul acordat la tipărirea respectivei lucrări. Deasemenea a dus cuvinte de mulţumire colegului şi prietenului Laurenţiu TOMA împreună cu care a realizat mai multe proiecte până în prezent.

Totodată a adus la cunoştinţa celor prezenţi că în timpul lansării respecivei monografii la Sibiu în numele Asociaţiunii Transilvane pentru literatura română şi cultura poporului român „Astra” domnul preşedinte Dumitru ACU i-a oferit medalia jubiliară de aur 1990-2010 pentru fidelitatea şi devotamentul patriotic cu care slujeşte statornic idealurile de prosperitate, emancipare spirituală şi unitate a românilor de pretutindeni, pentru fortificarea şi proliferarea spiritului astrist.

3 Responses so far.

 1. Elena spune:

  Bravo autoarei!!!

 2. laur spune:

  pt – xx – stimate/a domn/doamna, va rugam sa comentati la subiect si sa folositi un limbaj adecvat. nu obisnuim sa raspundem unor frustrati care folosesc adrese de mail si identitati false. cautati pentru astfel de comentarii publicatii care sa corespunda nivelului dvs intelectual.
  admin

 3. laur spune:

  pt XX – mai intai de toate nu inteleg de ce va ascundeti identitatea. pentru a comunica rezonabil, aveti adresa noastra de mail, puteti sa ne transmiteti ceea ce aveti de spus. in privinta materialului de mai sus, nu pot decat sa subliniez ca nu sunt de acord cu critici referitoare la persoana sau la viata privata. atata timp cat aveti ceva de comentat la subiect, suntem obligati sa va raspundem. va multumim pentru intelegere si sper, daca va dati jos “masca”, la o colaborare la fel de serioasa.
  (PS- sper ca atitudinea dvs nu vine din frustrari personale sau interese meschine. tocmai de aceea va raspund la comentarii)

Leave a Reply