EmblemaMaRsHaLL-1

Andrei Covrig, colonel (r),
preşedintele Asociaţiei absolvenţilor moldoveni
ai Centrului George C. Marshall

 

La 24 noiembrie anul curent, Asociaţia absolvenţilor moldoveni ai Centrului Ceorge C. Marsall a desfăşurat a unsprezecea masă rotundă -„Securitate prin Cooperare”, un eveniment devenit deja tradiţional. Participanții, reprezentanţii autorităţilor, departamentelor de profil, experţilor şi absolvenţi ai Centrului George C. Marshall, au discutat despre provocările şi riscurile geopolitice și interne, despre soluțiile care rezultă din  realitățile regionale și din ţară în contextul elaborării unui nou proiect al Strategiei Securităţii Naţionale.

 DSC_5388

Domnii Alexei Barbăneagră – secretarul Consiliului Suprem de Securitate,  Keith W. Dayton – directorul Centrului European George C. Marshall pentru Studii în Securitate, general-locotenet(r) şi Marc Jonhson au inaugurat activitatea cu cuvântări de salut.

Prelegeri publice au susținut dna. Valbona Zeneli, profesor de la Centrul George C. Marshlall, dl. Andrei Curararu, membrul grupului de lucru pentru elaborarea proiectului unei noi Strategii, dl. Ghenadii Altukhov – absolvent al Centrului Marshall, ministru-consilier la Ambasada Ukrainei la Chişinău; dl. Gheorghe Gobecia, absolvent al Centrului Marshall, consilier principal în Ministerul Reintegrării şi Echităţii sociale din Georgia; dl. Vitalie Vărzari, director la Centrul pentru Cercetări Strategice şi de Securitate, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova.

 DSC_5403

Activitatea a fost organizată de către Asociaţia absolvenţilor moldoveni ai Centrului George C. Marshall, cu suportul acestei prestigioase instituţii de învăţământ, al Ministerului Apărării şi Centrului de Cultură şi Istorie Militară.

Masa rotundă s-a concretizat într-un succes, chiar dacă au existat voci care au replicat că nu este momentul oportun pentru astfel de activităţi.  Casa arde, iar baba se piaptănă! Zile noroase au fost pe tot parcursul a douzeci şi ceva de ani. Tenisunea s-a simţit şi azi în PMAN şi la Condriţa. Desfăşurăm a unsprezecea manifestare de acest gen. Zile dificile au fost pe tot parcursul acestor ani. Important este însă randamentul demnitarilor care au fost la studii. Mai cu seamă a celor tineri şi de vârstă mijlocie. Nu ştiu cum, însă se creează impresia că avem cursanți care după revenirea din Germania uită pentru au fost trimiși. Nu ca turişti pe contul statului şi contribuabiilor din SUA şi RFG. Cu toate acestea, masa rotunda a fost o activitate utilă. Am exprimat mulţumiri pentru receptivitate şi schimbul de opinii absolut necesar domnilor de la ambasada Ucrainei (Serghei Orlov şi Ghenadii Altuhov), precum  şi dlui Gheorghe Gobecia, venit tocmai din Georgia. Cineva ne-a dat de gol, însă, deh…

DSC_5439

 DSC_5458

29 noiembrie, Chişinău

Leave a Reply