LARG Redivivus

On mai - 19 - 2011 0 Comentarii

 

Adunarea generală a Ligii Asociaţiilor Române din Germania ( LARG) a avut loc anul acesta la Consulatul Român General de la München.

Cine este Liga (LARG) şi ce îşi propune ea?

Liga este o organizaţie umbrelă care are ţelul de a păstra identitatea culturală, promovarea culturii, precum şi buna  înţelegere între naţiuni.

Liga urmăreşte exclusiv şi nemijlocit scopuri de folos obştesc  şi activează în chip altruist; ea nu urmăreşte scopuri economice proprii. Caracterul obştesc al Ligii exclude activitatea politică. Deci Liga încearcă să fie liantul între numeroasele asociatii românesti şi româno-germane care activează în Germania fără a-şi lua prerogativele unui for conducător sau coordonator ci având un rol reprezentativ unitar pentru acestea.

Pe scurt, românii din Germania să vorbească cu o singură voce.

Grea misiune, pentru noi românii!

Gazda noastră, doamna consul general de la München – Brânduşa Petrescu ne-a urat „bun venit” într-o cuvântare care, cum spunem noi românii, ne-a mers la inimă.

Dl.Lucian Glass a deschis apoi lucrările adunării.

După prezentarea Dării de seamă asupra activităţii LARG de la ultimele alegeri (Lucian Glass) şi a Raportului comisiei de cenzori (Mariana Mateiaş), s-a trecut la discutarea şi supunerea la vot a modificărilor privind statutul LARG.

Modificările, care vizează o deschidere şi mai puternică spre toate asociaţiile non-politice care activează în Germania şi au rădăcini româneşti, indiferent de naţionalitate, au fost iniţiate de vechiul comitet de conducere, Emil Mateias, DaianaMatieş, Ion Dumitru, Lucian Glass, Viorel Baetu, Alexandru Gârleanu, cu ajutorul neprecupeţit al dl. Gheorghe Săsărman, preşedinte de onoare al Ligii, unul dintre cei care a pus piatra de temelie a acestei asociatii.

După dezbateri constructive, care au dus în final la un statut cu care Liga să-şi poată îndeplini în condiţii optime misiunea asumată, s-a trecut la alegerea noului comitet, pentru perioada 2011/2013.

Dl. Lucian Glass, un membru marcant al Diasporei româneşti din Germania, a fost ales preşedinte, iar ca vicepreşedinti, au fost alesi d-na. Ionela van Rees-Zota directoarea agenţiei de presă Asii României şi dl. Emil Mateias, cunoscut prin proiectele de cultură şi asistenţă socială pe care le promovează în România. Ceilalti membrii ai echipei de conducere, Daiana Matieş care conduce redactia ZIG-ZAG DE ROMANIA din cadrul postului FREIES RADIO FÜR STUTTGART, Dan Goglează, preşedintele Centrului Cultural Român din Köln, Adella Fellner de la  Forumul German-Român Stuttgart şi d-na.  Anca Gerner care a rămas şi în continuare cu povara finanţelor.

Le dorim mult succes în realizarea ţelurilor propuse, din care amintim capetele de afiş:

Exercitarea rolului de liant între membrii Ligii, prin mijlocirea comunicării dintre aceştia şi iniţierea unor acţiuni comune.

Corelarea intereselor membrilor în atingerea unor scopuri comune:

a)      păstrarea identităţii culturale româneşti, promovarea schimbului cultural româno-german, precum şi întărirea unităţii românilor din Germania.

b) Promovarea unei imagini corecte a României şi a valorilor româneşti din ţară şi de peste hotare în Germania, Europa şi în lume.

Reprezentarea membrilor săi, în context cu interesele lor, în faţa organelor administrative şi politice din Germania şi România.

Sprijinirea şi îndrumarea membrilor săi în relaţiile cu Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni, de pe lângă Guvernul României.

Promovarea legăturii cu Ambasada şi Consulatele României din Germania şi informarea membrilor Ligii asupra acţiunilor specifice pentru diaspora pe care acestea le organizează.

Informarea operativă a tuturor membrilor săi în legătură cu acţiunile (întâlniri, simpozioane, dezbateri, evenimente cultural-artistice etc.) pe care Guvernul României ori alte organe cu caracter guvernamental sau neguvernamental le organizează în România sau în afara ei.

La această Adunarea generală a Ligii au participat în calitate de invitaţi şi reprezentanţii Asociaţiilor Studenţilor şi Tinerilor Români „StudRom“, membră a Ligii Studenţilor, Filiala Germania (LSRS).

În încheiere, trupa mixtă româno-germană ULMplugged din Ulm, ne-a delectat auzul cu câteva piese mai noi şi mai vechi, muzica românească pe care o cânta

fie cu textul în original, fie tradus.

 

Sperăm să fie într-un ceas bun!

München 14.05.2011

Viorel Baetu  (Michael Cuţui)

Leave a Reply