Andrei Covrig,

harta UA regiunileAsociaţia de Drept Umanitar, colonel (rez)

În estul Ucrainei roata morţii macină vieţi omeneşti. Către 1 iulie curent, 197 de militari şi mai mult de 160 de civili şi-au pierdut viaţa, 655 combatanţi din forţele întrunite au fost răniţi, iar 29 se aflau în prizonerat. „Primăvara rusească” se transformă într-o vară sîngeroasă. În estul Ucrainei, сonflictul armat cu interferențe externe continuă. Scenariul este departe de confruntările clasice din august 2008 cu o invazie directă a trupelor ruse în Georgia şi ciocniri violente şi sângeroase între unităţile regulate.

Participarea persoanelor necurate – agenți ai  Kremlinului cu un trecut şi prezent criminal, este reprezentativ pentru actualul război ruso-ucrainean.  Multe din ele fac fărădelegi ascunzându-se, ca în lumea interlopă, după porecle: V. Tcacenko (porecla – Abver), Igor Ghirchin (Strelok), Richard Iali, Igor Bezler (Bes), Alexandr Mojaev (Mojai), Veceaslav Ponamarev, Bercut, Filin, Minior, Motorola şi alţii. Straniu lucru, însă se crează impresia că preşedintele Putin face politică răpănoasă cu mâinile pătate ale unor criminali. Igor Ghirchin (Strelok)  se autoidentifică ca ministru de război al „republicii populare Doneţk”. Posturile TV ruseşti, zi de zi, îi fac publicitate acestui ofiţer rus din cadrul GRU (serviciile speciale ale armatei). Potrivit “Memorialului” din Moscova, organizaţie neguvernamentală care monitorizează respectarea drepturilor omului în conflictele armate, în cele două războaie ruso-cecene individul se face vinovat de crime împotriva civililor, încălcarea prevedrilor Convenţiilor de la Geneva.

 

Vladislav V. Tkachenko

Vladislav V. Tkachenko

Vladislav V. Tkachenko - „Abwehr”, originar din regiunea Krasnodar, sudul Federației Ruse, a luptat în Cecenia. „Abwehr” este denumirea serviciului special al armatei naziste. Nu ezită să apară în fața obiectivilor în ţinuta militară a Wehrmacht-ului. Tunica fascistă, se vede, şi-a „uitat-o” în grabă la Slaviansk, după cum demonstrează televizuinea ucraineană. Este o realitate, numărul militanţilor din organizațiile paramilitare ruseşti de ultra-dreapta în rîndul separatiştilor, sporeşte. Şi de ce nu? Vladislav Surkov, pe timpuri șef-adjunct al administrației de la Kremlin, este unul din ideologii implicării grupărilor extremiste „în slujba Patriei” şi  înglobării acestora ca detaşamente de constrîngere a  acelora care nu convin puterii.

Apariția în Slaviansk a Gestapo-ului separatist se datorează autoproclamatului “primar al poporului” Veaceaslav Ponomarev, un alt personaj cu o reputaţie necurată. Din 2009 individul se ascunde de justiţia rusă. În Elista, oraș din  Kalmîkia-F. Rusă, a violat o minoră şi riscă pînă la şapte ani privaţiune de libertate. Kremlinul, cu siguranţă, dacă  acesta va supraveţui, îl va graţia, inclusiv pentru crimele din ţara vecină: reţinerea jurnaliștilor, echipelor OSCE şi omucidere. Ultima afirmaţie nu e o exagerare, există suficiente probe, inclusiv cunoscuta intercepţie a discuţiei telefonice dintre „scenariştii” din Gorlovca şi Slaviansk – „ce facem cu „jmuricii” ? (cei cu ochii închişi, adică, cadavrele, în lexiconul interlop). Mai apoi dintr-un râu au fost ridicate cadavrele unui om de afaceri din Slaviansk (posibil, nu a dorit să ofere teroriştilor bani) şi al consilierului Graci din Gorlovca (vina acestuia – a dat jos  drapelul „republicii populare Doneţk de pe primăria oraşului).

Veaceaslav Ponomarev

Veaceaslav Ponomarev

Lupul își schimă părul, năravul – ba! La 10 iunie, Ponamarev a fost arestat pentru fraude financiare și  furt de metal, ca apoi „primarul poporului” să fie eliberat şi înrolat (de bună voie?) în rîndurile teroriştior.  O altă figură impozantă,  Alexandr Mojaev (Mojai), este un fost militar rus. De asemenea e în căutare federală, fiind acuzat de tentativă de omor. Ceva timp în urmă Ponomariov și Mojaev, printr-un apel către Putin,  cereau întroducerea trupelor ruseşti în Ucraina. Oraşele Slaviansk,  Kramatorsk şi altele, locuitorii acestora, au scăpat de teroare. Pe mult timp? Nu cred! Drama continuă: „Strelok”, Ponamarev, „Mojai”, „Abwehr” şi alţi circa şase sute de bandiţi s-au retras în Doneţk. „Strelok” imediat s-a declarat comandantul militar al Doneţkului. Oraşul, după ce sâmbătă teroriști au fugit din nordul regiunii, devine fortăreaţa principală a separatiştilor.

Există pericole majore. „Strelok” și teroriştii din Sloviansk au demonstrat că sunt capabili de jaf, tălhării, folosirea muncii forțate, arestări abuzive şi execuții extrajudiciare, precum și infracţiuni cu alt caracter. Mă refer la folosirea „scuturilor umane”, deseori teroriştii dosindu-se  în spatele civililor pentru a crea puncte de rezistenţă şi posturi de control în imediata apropiere de zonele rezidențiale, instalând pe acoperișurile caselor şi instituţiilor publice sisteme de apărare aeriană.  Donetsk este o urbe cu cca. un milion de locuitori. Repetarea unui scenariu Groznîi ar fi o catastrofă. Două invazii ale trupelor ruse din capitala cecenă au dus la distrugeri imense, zeci de mii de morți și răniți în rândul oameni nevinovați.

Igor Bezler

Igor Bezler

Igor Bezler (porecla – „Bes”), este un alt personaj odios. Din limba rusă „bes” se traducae ca demon, drac. El este căpetenia rebelilor din Gorlovka, s-a făcut vestit cu condamnarea şi împuşcarea demonstrativă a doi ofiţeri ucraineni nimeriţi în prizonierat. Execuţia a fost  filmată şi difuzată prin internet. La finele lui mai, pentru a ascunde efectele operaţiunii antiteroriste în  Gorlivka, Bezler a dat comandă să arunce în aer morga orașului. Fostul ofiţer al trupelor cu destinaţie specială s-a manifestat deja în Crimeea. După fuga tereoriştilor din unele oraşe din regiune spe Doneţk, „Bes” și gaşca sa au rămas în oraş. Unii lămuresc şi corelează decizia cu afacerile pe care acesta le are în oraș şi, ce e mai interesant, cu  divergenţele apărute cu „ministrul” Ghirin. Vladimir Kolosniuk, valetul lui Bezler  a fost reţinut pe prcursul fazei active al operaţiunii antitero, este adus la Kiev. Teroristul era  responsabil pentru furnizare de arme,  organizarea  atacurilor armate asupra punctelor de control, răpirea și torturarea oamenilor.

Valery Kaurov

Valery Kaurov

Un alt „erou” – Valery Kaurov, președinte al Uniunii  cetățenilor ortodocși din Ucraina. Deoarece în ţara sa este dat în căutare, se ascunde la Moscova.  În clasamentul infractorilor auto-proclamaţi, se pare, e  campion.  Din capitala rusă unde bejenăreşete s-a proclamat “președinte al republicii populare Odessa”. Orăşenii sunt şocaţi, deoarece în anul 2007 Biserica i-a anunţat anatemă și la excomunicat. Condamnat de două ori, pentru huliganism și homosexualitate, a făcut trei ani de puşcărie. Kaurov figurează în mai multe dosare penale, dintre care unul ţine de structura de creditare “Ucraina”, care a înşelat investitorii cu o jumătate de miliard de grivne. La Moscova a semnat o rezoluție prin care îi cere lui Putin sa invadeze Ucraina pentru a proteja lumea de  ”teroarea banderovistă”. Într-un interviu pentu o publicaţie moscovită, V.Kaurov a declarat că în Odessa a fost creată o structură clandestină formată din aproximativ 150 de persoane, care se “află în ilegalitate şi locuiesc în lăcaşe conspirative”.

Dmitrii Fucedji

Dmitrii Fucedji

Există și un oarecare Dmitrii Fucedji, găgăuz, fost vice-şef al miliţiei orăşănești Odessa, o piesă de neobservat  în tragedia din 2 mai 2014. El a  ţinut „acoperiş”  („crăşuit”) pe separatiştii înarmaţi care din spatele  ofiţerului şi subalternilor săi, împuşcau nestingherit manifestanţii pro ucraineni. În oraş este cunoscut ca un individ corupt şi furnizor de arme, care personal a dat ordin miliţiei să acţioneze de partea teroriștilor. Actualmete se doseşte la Tiraspol. Nu e de mirare, mercenarii din zona separatistă sunt în rîndurile rebelilor proruşi. Zilele trecute şi la Comrat au fost reţinute două persoane care, potrivit  anchetatorilor, alegeau tineri pentru a fi trimişi la instruire specială în tabere militare din regiunea Rostov. Nu face de explicat care ar fi fost regiunea finală în care ar fi trebuit să ajungă aceşti nefericiţi băştinaşi.

 Apropos, în acest context, despre ai „noştri”: Sergey Akseonov, născut în Bălți, este preşedintele „guvernului” Crimeii. “Goblin” – aşa îi era porecla – în anii nouzeci al secolului trecut, pe când făcea parte din gruparea criminală “Salem”, a fost rănit într-o reglare de conturi. Recent, locuitorii capitalei au fost îngroziţi de știrea  despre jaful de la “Metro”, în care o persoană a murit. Potrivit procurorilor unul din cei patru reţinuţi are experienţă de luptă. Ca mercenar a fost în partea de est a Ucrainei. Ceilalţi, conform sursei, se pregăteau, de asemenea, pentru a pleca în zona de conflict din țara vecină.

 Mare dorinţă să continui nominalizarea nemernicilor nu am. Să o facă alţii!  Nu am dubii, că mulţi dintre ei vor fi “sfinţiţi” şi de ai “săi”, ca în 1992, vor împărtăşi soarta fostului “afganez” locotent-colonel Kostenko. În Tighina, “combatul sîngeros”, “batea Kostenco”, cum i se mai spunea, a substituit  puterea în oraș, decidea personal toate chestiunile importante și deseori a vărsat sânge nevinovat. Conform unor mărturii, Kostenko a fost capturat la hotarul ucrainean de forțele speciale ruse (subordonate atunci generalului Lebedi) și împușcat la comenduirea militară Tiraspol după mai multe interogatorii. Cadavrul mutilat a fost transportat la graniță, aruncat într-un automobil căruia i s-a dat foc, fiind înscenată versiunea unei ambuscade. De fapt, procesul, cum o spunea M. Gorbaciov, a demarat.

Richard Yali

Richard Yali

Recent, ca urmare a rănilor primite într-o explozie a unui automobil şi-a dat duhul și Richard Yali, adjunctul lui Denis Pushilin, unul din liderii autoproclamatei republicii. În 2009, Yali, în baza acuzațiilor de genocide, a fost anunțat în căutare în Federația Rusă. Tocmai la acea vreme pentru încălcarea procedurilor  juridice referitor la transplantul organelor sau țesuturilor umane, a fost condamnat şi la Donetsk.

 Republica Moldova a trecut prin ceva asemănător în 1992, când serviciile speciale din Federaţia Rusă, lichelele lui Smirnov, trimiteau la Nistru puşcariaşi direct din celulă. În acele zile moldovenilor, aşa cum ucrainenilor astăzi, se suceau mâinile cu de-a sila, cu Kalaşnikov, cu tancuri, cu armata a 14-a şi cu criminali ordinari.

Şi despre frăţie. Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, s-a prononţat contra dezarmării separatiştilor din estul Ucrainei. Declaraţia a fost făcută la o conferință de presă în Berlin, după reuniunea miniștrilor de externe din Ucraina, Rusia, Franța și Germania. “În cazul în care armistițiul va fi folosit exclusiv pentru realinierea forţelor pe de o parte sau alta şi punerea în aplicare a planului Președintelui Ucrainei, faţă de care ne-am exprimat îndoieli serioase, ce prevede dezarmarea miliţiilor (vorba e de formaţiiunile paramilitare separatiste – nota mea) o așa cale eu categoric nu accept, o consider fatală pentru țară FRĂŢEASCĂ vecină”. O obrăznicie mai mare nu-ţi  poţi închipui…

To be continued ?

Leave a Reply