Pentru a  înţelege mai profund cine suntem şi ce se petrece în jurul nostrum, pe parcursul a 365 de zile este necesar să tratăm cu o doză de umor realitatea. O expoziţie de caricatură a fost inaugurată la începutul lunii aprilie în foaierul centrului «Brâncuşi» din Chişinău. Evenimentul s-a produs graţie eforturilor dlui Sergiu Tomşa, director executiv al Asociaţiei caricaturiştilor din Republica Moldova. Caricatura este un gen aparte al artelor vizuale, de obicei un desen care reprezintă o persoană sau o situaţie, printr-o exagerare intenţionată a unor trăsături sau caracteristici, în scopul satirizării, ridiculizării sau atragerii atenţiei.

Au fost expuse lucrările cunoscuţilor caricaturişti basrabeni: Glebus Sainciuc, Virgi Tecuci, Mihail Mîrzanu, Lică Sainciuc, Sergiu Tomşa. O bună parte din lucrările expuse sunt ale maestrului Leonte Năstase din Constanţa. Colegii mei de la “Brâncuşi” au de gând să colaboreze şi în continuare cu acest caricaturist din deapta Prutului, poate chiar să inaugureze o expoziţie personală la Chişinău.

 

 

 

 

 

 

 

Vernisajul a fost moderat de dl. Tudor Braga, specialist în relaţii cu publicul al Centrului „Brâncuşi”, iar Vasile Zgardan, deputat în primul forum legislativ al Moldovei, care a votat independenţa, a venit cu un cuvânt de salut. O surpriză plăcută a fost prezentarea unui mic spectacol umoristic cu actori de la Teatrul „Ion Creangă” – Ludmila Pîslaru, Maria Graur, Gheorghe Drobot şi artistul plastic Tudor Botin. Bancuri, reprize hazlii şi parodii ale interpreţilor de muzică populară şi de estradă, au creat o atmosferă deosebită de  revelaţie.


 

 

 

 

 

 

Prezentăm unele imagini realizate la această manifestare.

C. Andrei

Leave a Reply