Galeriile de arta „Transilvania” din Brasov 

„Artă şi spiritualitate în spaţiul transilvan” 

  În 28 martie, in Saloanele de arta din str. Izsó nr. 5 ale Institutul Cultural Român din Budapesta, a avut loc vernisajul expoziţiei „Artă şi spiritualitate în spaţiul transilvan”. Expozitia include un număr de 48 de artişti plastici contemporani din România si Republica Moldova, absolventi ai universitătilor de profil, membri ai Filialelor Uniunii Artistilor Plastici Profesionisti din Bucuresti, Brasov, Bihor, Timisoara, Sibiu, Brăila, Neamt, Harghita, Iasi, Cluj, Baia Mare. Autorii, binecunoscuti publicului de specialitate, s-au remarcat în timp prin expozitiile personale sau de grup găzduite de cele mai importante galerii naţionale şi internaţionale, medaliati la diferite Saloane si festivaluri de artă din tară si străinătate.

 

„Expozitia pe care o deschidem astazi reprezinta rezultatul activitatilor intreprinse pe o perioada de peste 6 luni, a unei selectii exigente a lucrarilor si a numerosilor artisti plastici care au candidat pentru a expune in acest spatiu deosebit de la ICR Budapesta. Organizarea si coordonarea acestui eveniment a fost sustinuta si derulata in tot acest timp de staff-ul specializat si colaboratorii Galeriilor de Artă „Transilvania” din Brasov, impreuna cu distinsa D-na. Director ICR Gabriela Matei si Dl. Bogdan Geana, carora, cu aceasta ocazie, le aduc calde multumiri pentru sustinere si promovare”, afirma Monica Carpusor, administratorul  Galeriilor de arta Transilvania din Brasov.

 Sunt panotate in aceasta expozitie lucrari de pictura pe sticla si pe lemn executate in tehnici diverse, traditionale, peisaje, compozitii cu personaje mitologice, momente si scene de gen care transcend de la realismul figurativ clasic pana la sintetizarea si abstractizarea ideilor si tematicilor propuse de fiecare artist in parte, redand astfel, cat mai reprezentativ, diverse elemente din cultura populara, traditiile si obiceiurile unice, specifice spatiului transilvan. Artefactele tridimensionale din bronz, ceramica si sticla, compun un cadru expozitional complex, intarind si intregind ideea si tematica acestei expozitii.

„Sunt foarte onorat de vernisarea acestei expozitii. Cu mare placere am revenit dupa opt ani in spatiul expozitional al ICR-ului din Budapesta, unde, cu aceeasi caldura si prietenie am fost intampinati de gazdele noastre. Lucrarile de sculptura, grafica, tehnici mixte si pictura, expuse in saloanele  ICR Budapesta, prezinta o adevarata sarbatoare a privirii. Atmosfera directa si plina de transparentialitate a raporturilor coloristice din arhitecturarea spatiului plastic cat si a conceptelor, mesajelor asociate primare si de modelare a Real-ului sunt abordate plastic de artisti in stilurile proprii. Prin bogatele mijloace de expresie, procedee si tehnici, autorii au finalizat creatii de o desăvârşită calitate artistica si maiestrie compozitionala. Indiferent de subiectul ales sau modalitatea de realizare a lucrarilor expuse, se poate conceptualiza imaginea plina de lirism, dominata de lumina, invitand astfel privitorul la zbor si meditatie, sedus si de asocierile plastice sau dimanica fertila a ideilor si a mesajelor profunde sugerate” sustinea Directorul General al Galeriilor de Artă „Transilvania” din Brașov, Ovidiu Carpusor, Consilier de specialitate –  Investitii si autentificari Arta Plastica.

 

Subliniem si omagiem prezenta în expozitie a lucrărilor deosebite semnate Silvia Onisa si Traian Brădean, mari  maestri ai artei  noastre plastice contemporane care au trecut nu demult în nefiintă, artisti prolifici si profesori deosebiti, care au contribuit la consolidarea si dezvoltarea profesionalismului din centrele artistice Baia Mare, Bucuresti, dar si din întreaga tară.

Silvia Onisa

Silvia Onisa

Traian Bradean

Traian Bradean

De asemenea, publicul budapestan va admira lucrările semnate de: Elena Agapie, Monica Andriesei, Dumitru Bezem, Veronica Bodea Tatulea, Dana Catona, Ovidiu Carpusor, Mihai Cotovanu, Aurel Dan, Doina Liliana Danescu, Craciun Daniel, Petre Diaconu, Laurentiu Dimisca, Vioara Dinu, Virgil Dobarta, Ágnes Domokos, Dorina Dutkay, Mihai Falcoianu, Agnes Ferentz, Georgiana Gamalie, Petre Ghergu, Georgeta Grabovschi, Veronica Iftodi, Constantin Ilea, Robert Ixari, Kovacs Geza, Rozinecs Laszlo, Ion Lazar, Gheorghe Lisita, Alina Manole, Dana Maria Marcu, Janos Miklos, Laurentiu Midvichi, Gheorghe Mosorescu, Aurel Nedel, Stefania Nistoreanu, Stela Onut, Valeria Petriu, Cristian Radu, Ion Radu, Marcela Radulescu, Daniel Stancu, Elena Surdu Stanescu, Rodica Strugaru, Dana Szentkiraly, Manuela Toderas, Cornel Vana.

 

„Chiar daca tema expozitiei era una comuna, panotarea lucrarilor pe simezele celor trei  saloane a reprezentat o adevarata provocare pentru intregul personal prezent care a organizat evenimentul la Budapesta. A fost foarte solicitant avand in vedere faptul ca trebuia gasita o formula de aranjare optima a lucrarilor celor 48 de artisti – lucrari care au propria traire, forta si personalitate, crescand astfel dificultatea momentului. Vernisajul s-a bucurat de un succes veritabil. Zeci de invitati romani si maghiari, diplomati, ambasadori, atasati cultural, galeristi, dealeri de arta, oameni de afaceri, studenti si artisti,  s-au bucurat de lucrarile deosebite expuse la acest eveniment” precizează Monica Carpusor.

Acestă expoziție de anvergura internationala deschisă la sediul ICR Budapesta în perioada  28 martie - 29 aprilie 2013, este adusă in Ungaria cu sprijinul financiar al ICR, de către Directorul General al Galeriilor de Artă „Transilvania” din Brașov, Ovidiu Carpusor, Consilier de specialitate –  Investitii si autentificari Arta Plastica.

Va invitam cu mare drag in aceasta perioada, sa descifrati si sa admirati creatiile si mesajele transpuse in lucrarile prezentate la ICR Budapesta, sa descoperiti astfel virtutile estetice si idea comunicarii prin imagine, bucurându-vă de caldura emotiei pe care ele le ofera.

Leave a Reply