Ecranul este gazda unei realităţi ce tinde să devină artă. Tu, spectatorul, descoperi prin lumină şi culoare, realităţi şi adevăruri relevate în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF. Desfăşurat în perioada 26-30 mai la Chişinău, festivalul, organizat de OWH TV Studio începând cu anul 2001, a ajuns anul acesta la cea de-a IX ediţie. Culorile pastelate ale filmelor prezentate timp de patru zile au stârnit în rândul spectatorilor o ,,frumoasă poftă” pentru filmul documenar.

An de an, CRONOGRAF-ul prezintă scenarii de viaţă de pe diverse meridiane ale globului pământesc, reamindindu-ne încă odată că arta ştie să impresioneze atunci când este o oglindire a existenţei. Astfel, cinefilii au parte de rafinament, originalitate şi nu în ultimul rând, de acea doză de adevăr transpusă într-un timp cinematografic, fără de care nici un film nu ar putea intra în competiţie. Filmul de deschidere ,,SÂRMana de pe Prut” regia şi scenariul semnat de Leontina Vatamanu a adus un sunet răsunător de aplauze în sală şi o apreciere foarte bună din partea oaspeţilor. Un film care prezintă istoria dezbinată a unui neam, despărţiţ prin pamânt, dar nu şi prin sânge de către sârma ghimpată de pe Prut. Un moment emoţionant au fost bucăţile de sârmă ghimpată legate cu tricolor, oferite publicului  la sfârşit de film.

Afinităţile şi grotescul realităţii trăite în paşi de artă au înobilat reagizorii de film cu premii acordate cu drag pentru măiestrie.  Astfel, anul acesta Marele Premiu şi Trofeul Festivalului i-a revenit filmului “Tot ce străluceşte” din Cehia, pentru importanţa şi actualitatea subiectului. Premiul pentru Regie i-a revenit filmului israelian “Hula şi Natan”, un film în care regizorul prezintă influenţa războiului asupra relaţiilor interpersonale dintre oameni.

Documentarul “Provincie 35×45” din Rusia a obţinut premiul pentru Imagine. Premiul Special al Juriului a fost oferit filmului “Lobotomie” din Estonia, apreciat pentru expresivitatea autorului şi conştiinţa sa civică.

În cadrul Secţiunii Principale, o menţiune specială a fost oferită filmului “Sanya şi Vrabia”, din Rusia, pentru consecvenţa expresiei filmice în căutarea disperată a umanului.

De un premiu special s-a învrednicit şi filmul “Apa noastră cea de toate zilele”, din Republica Moldova. Premiul “Ion Vatamanu pentru dragoste de neam” a fost acordat documentarului slovac “Graniţa”.

Premiul Simpatia Publicului, la Secţiunea Principală, a fost câştigat de documentarul “Lobotomie” (Estonia), iar la Secţiunea cadRO, de filmul “Bee Moldovan” (Republica Moldova). În cadrul aceleiaşi secţiunii premiul II a fost obţinut de filmul “Ceilalţi europeni” (România). Premiul III a fost acordat filmului “Ciobanul zburător”, la fel din România. Menţiunea specială a juriului la Secţiunea cadRO a fost acordat documentarului “Bolek Majerik – Lupul Alb” din România.

Un eveniment marcant pentru ediţia din acest an a fost lansarea unei noi secţiuni – Documentare Studenţeşti, la care au fost prezentate 9 pelicule studenţeşti din 8 ţări,  realizate în cadrul şcolilor de film din mai multe ţări. Juriul a menţionat realitatea ideii pentru filmul “Tomorrow”, Polonia.

Premiul I şi Trofeul Secţiunii pentru cea mai bună lucrare produsă la un studiou local, l-a obţinut Eugeniu Popovici pentru filmul “Împărăţia singurătăţii”, iar menţiunea la Secţiunea Producţii TV Locale a revenit filmului “Înapoi la entuziasm”, regie Ghenadie Popescu.

În cadrul CRONOGRAF-ului 2011 au participat 28 de filme din 19 ţări pentru Secţiunea Principală şi 14 filme din 5 ţări pentru Secţiunea CadRO.  La Secţiunea Producţii TV Locale au fost prezentate cinci lucrări realizate în cadrul studiourilor şi posturilor TV din Moldova.

Uşile CRONOGRAF-ului rămân a fi deschise pentru toţi iubitorii de film documentar şi pentru toţi cei care ştiu şi au curajul să transforme realitatea accelerată în artă şi valoare.

Renata Popa

 

Leave a Reply