coniPreşedintele ucrainean susţine că s-a reuşit să se evite provocările în timpul aflării pe teritoriul Ucrainei a “convoiului umanitar” din Federaţia Rusă. Să fim mulţumiţi? Chipurile, s-a evitat escaladarea conflictului armat. Realitatea, după mine, este alta. La întoarcere, automobilele „umanitare” au luat echipamente şi documentaţia tehnică de la unele întreprinderi ucrainene. Acest spectacol smintit, pe lângă componenta de propagandă ieftină, s-a dovedit a fi un jaf obişnuit, iar ruşii – a câta oară?! – s-au manifestat ca nişte hoţi. Sunt numeroase mărturii precum că automobilele au traversat frontierea spre localităţile rebele pe jumătate goale. Liderul de la Kremlin apare într-o nouă formulă nouă, cea de aranjator al tălhăriei în „statul frăţesc ucrainean”, așa cum președintele Putin califică Ucraina.

Alexei Bida, un ziarist din Lugansk, a rezumat informaţiile cu privire la pungăşeala echipamentului industrial şi documentaţiei tehnice de la uzinele militare din Donbas. În Krasnodon a fost jefuită întreprinderea concernului “Motor Sich”, o uzină dotată cu echipament japonez. Aici se  produceau releuri şi microscheme pentru industria aero-navală, pentru rachete spaţiale, submarine, echipamente electrice pentru automobile, camioane, vehicule de pasageri, maşini agricole. Bunrile au fost retrase în Rusia cu șase camioane. Din Lugansk a fost extras  utilajul de la uzina de cartuşe.

Mai puţin cunoscute sunt detaliile referitoare la uzina  ”Topaz” din Doneţk, la care se  producea renumitul radar “Kolciuga”. Costul unui singur exemplar este de circa 25 milioane de dolari.  Producerea acestei staţii de radiolocaţie pasivă este protejată de 8 brevete de invenţie şi 12 know-how-uri tehnologice. Cel mai important dintre acestea este tehnologia, care se face pe baza a 96 de ansambluri microelectronice, fiind utilizată la radarele modernizate „Kolciuga-M”.  Pierdere de mașini-unelte de înaltă precizie, echipamente de evaluare  radio şi a standurilor de testare – multe unicate – echivalează cu paguba de multe milioane de dolari, plus timpul pentru  recreaţie.

Kolciuga

De la una dintre companiile din Snejnoie – singura din CSI care produce  lame și discuri pentru turbinele şi motoarele cu reacţie pentru elicopterele şi aeronavele turboreactoare, a fost sustrasă documentaţia. Cu mult mai importante, consideră specialiştii în materie,  decât utilajul propriu-zis, sunt dosarele tehnice şi lucrătorii experimentaţi capabili să confecţioneze aceste produse care presupun o tehnologie sofisticată.

De echipamentele răpite erau dependente în mare parte unele componente ale complexului militar-industrial rus. În acest sens, Kievul a pierdut şi unul dintre atuurile sale – cel diplomatic. Şi-a pierdut oare Ucraina potenţialul său militar-industrial? Nu cred. Sunt daune dureroase, însă trei-patru întreprinderi din Donbas nu reprezintă întreaga Ucraină. Dramatizarea exagerată  nu se cuvine. Soveticii, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, au sustras din Germania utilaje şi echipamente, însă  dezvoltarea industriei nu s-au oprit, ba a fost un stimul pentru modrenizare.

Ucraina, împotrivindu-se  imperialismului rusesc, supraveţuieşte. Parada militară la Kiev de Ziua Independenţei este o dovadă convingătoare. Cetăţenii statului vecin, moral şi  diplomatic, nu se pot simti învinşi. Chiar dacă proiectul “Novorosia” nu „ia foc”, ar fi o prostie să credem că Putin va renunța la expansiunea militară în sud-estul Ucrainei. Întreprinderile cu destinaţie economico-militară sunt prea apetisante pentru ruşi: cele  aerospaţiale din Dnepropetrovsk, aviatice, de tancuri şi blindate din Harkov, elicoptere din Zaporojie, navale din Nikolaev. Odesa, la rândul său, este atractivă ca port operativ-strategic la Marea Neagră.

Kremlinul momentan s-a dezis de scenariul-fulger de ocupaţie, iar liderii autoproclamatelor republici nu sunt siguri că vor menţine controlul asupra spaţiilor în care sunt plasate elementele complexului industrial-militar. În contextul acestei „caravane umanitare frăţești”, la suprafaţă apar mai multe întrebări. Au  ajuns conducătorii de la  Kiev la concluzia că, în condiţiile când în timpul apropiat nu se întrezăreşte sfârşitul  războiului, sunt necesare măsuri sporite de securitate şi de a nu plasa această categorie de întreprinderi în regiunile de frontieră? Se vor produce schimbări în poziţia UE şi Statelor Unite când şi capra vecinului înţelege menirea acestora pentru KamAZ-urile ruseşti ce au invadat Ucraina? Oare înţelege Bruxellul că sunt fără izbândă negocierile cu preşedintele rus? Şi o altă întrebare, mai mult pentru noi, adică cei care ne tragem din fostul imperiu: tragedia poporului ucrainean nu este suficientă şi un motiv serios să lăsăm la o parte snoavele despre beneficiile statelor post-sovietice într-o nouă uniune euroasiatică vamală şi, mai cu seamă, falsurile cu această  frăţie slavă?

ctgg9xewvrqd

La ce să ne aşteptăm? Vor mai urma asemenea “convoaie umanitare”? La ce surprize să ne aşteptăm de la regimul Putin? Răspunsul este unul tranşant. Luni ministrul rus de externe Lavrov a declarat că în această săptămână va fi trimisă o nouă caravană cu „ajutoare”. Scenariul, afirmă demnitarul, nu va avea modificări: fără de acordul autorităţilor ucrainene, coordonarea detaliilor cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii, de-a lungul traseului cu diversanţii, teroriştii şi mercenarii ruşi. Aparent este o nouă provocare la adresa securităţii regionale şi (de ce nu?) naţionale, deoarece creierul inflamat a lui Putin – lucru ştiut –  furniza o mulţime de provocări şi ameninţări. Lecţiile Crimeii nu cred să nu fi fost însuşite -trafic necontrolat de armament, muniţii, echipament, mercenari, provocări…

pomocci

Scenariul cu un nou convoi “umanitar” evoluează pe un fundal destul de îngrijorător. Săptămâna curentă a început cu o tentativă a militarilor ruşi de a aranja în partea de sud a regiunii Doneţk o nouă zonă a războiului. Tancuri şi vehicule blindate ruseşti au fost oprite de militarii ucraineni lângă Novoazovsk. Ţinta agresorilor era Mariupolul, un oraş de la ţărmul Mării Azov, în care se află Administraţia de Stat Regională Doneţk. Media teroriştilor a difuzat o informaţie conform căreia “partizanii” (de unde s-au mai luat și aceştia?) din “republica populară Harkov” au  distrus o coloană logistică. Nu mă voi mira dacă se va afla  că informaţia ar fi fost furnizată de vre-o „cârtiţă” din unele statele majore ucrainene. Într-unul dintre camioanele, chipurile, ar fi fost descoperite instalanţii antitanc moderne, de producţie SUA. Nu sunt dubii, avem de a face cu o minciună născută chiar în ultimele ore. Americanii nu furnizează vecinilor noştri armament şi tehnică militară. Realitatea este că la frontiera de vest a Ucrainei, separatiştii „noştri” de la  Tiraspol efectuează cantonamente de mobilizare cu o durată de o lună. Nu este nici un secret că armata transnistreană, cu posibilităţi enorme de mobilizare, bine dotate cu tehnică, armament şi muniţii – în principiu aceeaşi armată rusă, are ca obiectiv oraşul Odesa.

 To be continued?

 Andrei Covrig, colonel (rez)

Leave a Reply