19 ani de la izbucnirea războiului de pe Nistru

Pe 2 martie, acum 19 ani, a izbucnit conflictul armat de pe Nistru. An de an, cei care au apărat integritatea teritorială a Republicii Moldova se adună ca să depună flori în memoria camarazilor care au căzut pe câmpul de luptă. Pentru ei, a doua zi de primăvară este una tristă. La Chişinău, acţiunile de comemorare au început cu o slujbă de pomenire la Catedrala „Naşterea Domnului”, la care a luat parte Vlad Filat, Marian Lupu şi oficiali de la ministerele Apărării şi Afacerilor Interne. Veteranii războiului din 1992, veniţi în grupuri, aşteptau să înceapă ceremonia de depunere a florilor. Politicieni, funcţionari ai Primăriei Chişinău, militari şi foşti combatanţi au lăsat în tăcere câte o floare pe piedestalul monumentului Ştefan cel Mare.

Din centrul capitalei, participanţii la luptele de pe Nistru s-au îndreptat în coloană organizată spre Cimitirul Militar, unde liderii Alianţei s-au închinat în faţa eroilor care au apărat libertatea statului, iar garda prezidenţială a depus coşuri cu flori la monumentul „Mama îndurerată”. Conform tradiţiei, veteranii au mers la mormintele camarazilor căzuţi pentru a-şi depăna amintirile şi a bea un strop de tărie în memoria lor.

În conflictul armat din 1991-1992, au participat circa 29 mii de persoane, dintre care 286 au decedat, iar alte 284 au rămas invalizi de gradele I, II şi III.

Diana Cernega

Leave a Reply