Ajuns la cea de-a  X-a ediție, festivalul CRONOGRAF a rezistat în timp printr-o frumoasă nebunie dar şi prin sacrificiu, aducând acasă ceea ce poți vedea doar peste hotarele țării. Cinefili entuziasmați și regizori au sărit într-un șotron al filmului documentar, dându-şi întâlnire în fața aceluiaș ecran gazdă, aceluiaș ecran mare care îți povestește lucruri pe care nu prea ai cum să le vizionezi la televizor. Fiind recunoscut de specialişti drept unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de film documentar din Europa de Est, CRONOGRAF știe să propulseze creație și multă căldură într-o existență efectivă, obiectiv redată și transmisă printr-un ochi subiectiv ce surprinde geneza lucrurilor din jur.

   10 ani de CRONOGRAF, 10 ani de echipă, 10 ani de creativitate și abnegație, 10 ani de rezistență glorioasă, zic eu, fiindcă a menţine un Festival Internaţional de Film Documentar la Chișinău, precum e CRONOGRAFUL, e ca și cum te-ai aventura să traversezi o junglă neîmblânzită în fața ecranului unde realitatea este nuanțată artistic și subiectiv. Oameni ce servesc cultura, mai ales cei dedicați filmului documentar, precum Virgiliu Mărgineanu și Leontina Vatamanu, au știut să pună bazele unui vis frumos în anul 2001. Chiar dacă în anul 2009 a existat o pauză, festivalul din capital Moldovei a putut să revină cu noi forțe în anul următor. Festivalul are trei secțiuni, dintre care două internaționale: secțiunea principală unde participă documentare cinematografice din toată lumea, fără restricții tematice, cu excepția filmelor de propagandă politică, religioasă etc. Secțiunea cadRO – unică prin specificul ei, pe lista festivalurilor de film din lume, ne oferă o imagine de ansamblu a vieţii şi destinului celor ce se numesc români, oriunde ar fi ei. Secțiunea Producții TV locale prezintă producții realizate în cadrul studiourilor și posturilor TV din Moldova. Anul acesta au participat în concurs 18 filme din 19 ţări. În cadrul festivalului CRONOGRAF există tradiţional 5 categorii de premii la Secţiunea Principală – Premiul Simpatia publicului,  Premiul Special al Juriului, Premiul pentru Imagine, Premiul pentru Regie, Premiul Mare şi Trofeul festivalului şi câte trei premii la cadRO şi Producţii TV Locale, încununate cu un trofeu pentru cea mai bună lucrare. Până în prezent trofeele CRONOGRAF au plecat în Lituania, Ucraina, Moldova, Belarus, Israel, Polonia şi de trei ori în Cehia. O hartă cu aceste destinaţii o are în atelierul său şi sculptorul Valentin Vârtosu, autorul trofeelor CRONOGRAF, executate în bronz.

   Subiectivitate, creativitate și o realitate scăldată în diferite manifestări ale vieții și în diferite culori ale speranței puse pe o bandă de film, aceasta știe să facă CRONOGRAFUL. Şi o face an de an, ca la carte. Nu ne rămâne decât să ne scoatem pălăria și să salutăm prezența acestui minunat festival urându-i o longevitate frumoasă și fructuoasă ecranului.

Renata POPA

Vezi mai jos gala premiilor  și câștigătorii

http://cronograf.md/formular/

Leave a Reply